Reforma se poate face cu mâinile curate, doar de către oameni liberi, cu instituţii moderne, funcţionale!
vineri, 21 martie 2008
Unii ne naştem când nu trebuie, alţii ne naştem de pomană sau epilog la o campanie electorală…
vineri, 14 martie 2008
Raportul 2004-2008 …pe lângă subiect şi pe 433 de pagini. Despre antreprenorialitate vs proastă gestiune a resurselor…
„Rectorul care îşi încheie mandatul va prezenta un raport asupra activităţii vechiului senat, privind modul de îndeplinire a mandatului de către rector, prorectori şi cancelarul universităţii. Raportul se prezintă în faţa vechiului şi noului senat. „
(Citat din Regulament de organizare şi desfăşurare a alegerilor organismelor de conducere din Universitatea Tehnică din Cluj Napoca – aprobat în Senatul din 22.01.2008, Cap.VII art.3)Raportul 2004-2008 al UTCN este aici.
La baza sa, spiritul antreprenorial reprezintă o manieră de dezvoltare a unei organizaţii bazată pe oportunităţi.
Cum vede raportul spiritul antreprenorială?
In primul rând Raportul de 433 de pagini nu vede atitudinea sau politica antreprenorială a Universităţii ci numai „dimensiunea antreprenorială” şi asta într-un spaţiu n-dimensional unde valoarea „dimensiunii antreprenoriale” poate fi şi negativă!
In al doilea rând Raportul de 433 de pagini nu a avut niciodată în vedere un obiectiv în direcţia „dimensiunii antreprenoriale”.
In consecinţă, dacă nu a existat obiectiv concret şi se vorbeşte de „dimensiunea antreprenorială” rezultă fie că am mai învăţat o nouă lozincă, fie că iar am făcut „totul” fără să ni se ceară nimic!
Dacă prima consecinţă se înscrie în linia generală a Raportului de 433 de pagini de a lansa şi învârti lozinci, cea de-a doua consecinţă vorbeşte despre „glorioasele rezultate” pe care le-am obţinut fără să vrem!!!!
Revenind la subiect, Raportul are totuşi un merit ştiinţific prin aportul de la pag.33:
„…În altă ordine de idei, universitatea noastră şi-a definit tendinţa antreprenorială.
Dacă aserţiunea este adevărată, ne punem legitim întrebarea legată de destinul antreprenorial al universităţii, iar răspunsul poate fi neantagonist. Fiindcă o universitate antreprenorială trăieşte din patente sau brevete.
Dacă este aşa, apare o altă întrebare. Ce universitate din România dispune de un portofoliu de 200 – 300 de brevete, când universităţile americane au câteva zeci de mii?
Legat de aspectul antreprenorial trebuie precizat că nu se poate trasa cuiva sarcina de a atrage fonduri într-o universitate care nu are deja bani! Apoi, ca mediul de afaceri să dea bani, ţine de o nouă formă de cultură ce trebuie educată în spiritul unei cutume!
Dar, bani se dau pe marginea unor prestaţii către mediul economic.
Datorită dezvoltării industriale foarte rapide în România bazate pe importul de tehnologie modernă, acesta nu necesită o optimizare imediată, iar când aceasta este necesară, solicitantul se adresează celui care a livrat produsul sau tehnologia respectivă.
Prin urmare, nu apare ca necesitate intervenţia cercetării universitare, iar industria noastră se poate lipsi pentru alţi câţiva ani de cercetarea autohtonă.
Sigur, trebuie să milităm pentru o politică a învăţământului şi nu a politicii în învăţământ….“
a) Ce frumos este să vorbeşti de invenţiile altora când invenţiile Universităţii Tehnice din Cluj Napoca se pot număra pe degetele celor două mâini cu excedent de vreo două degete! Nu se suflă nici un cuvânt despre situaţia patentelor sau brevetelor, că este tot aia, în Raportul de 433 de pagini de parcă universitatea ar pregăti feţe bisericeşti şi nu ingineri!
Ce şi-a propus senatul să facă şi mai ales ce a făcut senatul, ce şi-a propus Rectorul să construiască şi mai ales ce a construit Rectorul pentru a se ajunge la rezultate tehnice care să permită transferul tehnologic real şi nu pe „bărbi”? NIMIC! Si totul a fost tăcere în Raportul de 433 de pagini….
b) Confuzie! Realitatea banului dat numai pentru muncă bună ne omoară şi pune serioase semne de întrebare asupra calităţii reale a contractelor de cercetare dar nu numai. Este de mirare, că într-un raport fie el şi de 433 de pagini, îţi poţi pune problema că o organizaţie, fie ea şi o universitate trebuie să asiste pasiv la un scenariu în care se poate imagina măcar că:
„…Legat de aspectul antreprenorial trebuie precizat că nu se poate trasa cuiva sarcina de a atrage fonduri într-o universitate care nu are deja bani! Apoi, ca mediul de afaceri să dea bani, ţine de o nouă formă de cultură ce trebuie educată în spiritul unei cutume!...”
Nu este o problemă, dar este o realitate.
Totuşi, Universitatea a obţinut rezultate remarcabile în descoperirea de oportunităţi.
Ele sunt materializate mai ales în crearea de „pui de Universitate Tehnică” în oraşele din jur şi la ţară.
Atenţie! Când se vorbeşte de spirit antreprenorial, se are în vedere creşterea nu regresul!
Adică, potrivit filozofiei feudalilor care decid în mod autonom când este vorba să facă afaceri proprii, să facem sucursale şi să le asigurăm „scăderea” standardului de pregătire la nivelul cel mai de jos „ca să avem studenţi”. Metoda este simplă şi eficientă şi constă în aplicarea navetei cadrelor didactice, de cele mai multe ori, fără experienţă didactică. Unde este „creşterea” organizaţiei? Unde este „creşterea” Universităţii: non-standardul, low-standardul sau uniformizare standardului la nivelul cel mai de jos?
Cu câştigatul la pod şi paguba de la vamă, pentru o Universitate care nu-şi propune nimic şi face totul, spiritul antreprenorial = pagubă !
Tendinţele chiar şi cele antreprenoriale ca şi intenţiile poleiesc iadul…
Raportul 2004-2008 ..pe lângă subiect şi pe 433 de pagini. Management comunist, management corporativ …
„Rectorul care îşi încheie mandatul va prezenta un raport asupra activităţii vechiului senat, privind modul de îndeplinire a mandatului de către rector, prorectori şi cancelarul universităţii. Raportul se prezintă în faţa vechiului şi noului senat. „Este management comunist….la UTCN
(Citat din Regulament de organizare şi desfăşurare a alegerilor organismelor de conducere din Universitatea Tehnică din Cluj Napoca – aprobat în Senatul din 22.01.2008, Cap.VII art.3)
Raportul 2004-2008 al UTCN este aici.
- să semnezi sute de documente zilnic pentru că îi consideri pe ceilalţi nepricepuţi, iresponsabili sau hoţi…;
- să ascunzi deciziile Biroului Senatului când planifici o a cincia sesiune de reexaminări când regulamentul prevede numai trei;
- să cumperi sediul Băncii Dacia Felix dar să nu vezi că nu are curte, loc de parcare, că este monument istoric şi nu poate fi reparat fără avize speciale, că nu este util nici măcar pentru un oficiu poştal şi să dai pe el o grămadă de bani pe motiv că sunt bani publici şi la urmă să te şi lauzi că ai făcut o afacere mare;
- să umfli regia instituţiei ca să introduci în Universitate bani fără temei legal pe care să-i folosească în mod iresponsabil şi opac numai anumite persoane;
- să te lauzi că ai sume mari provenite din cercetare dar să nu ai nici un proiect veritabil şi transparent cu privire la modul de construire a ciclului de licenţă la nivel de universitate;
- să faci criterii de evaluare a cadrelor didactice de către studenţi şi să-i pui pe şefii de catedră să conducă ei această evaluare.
- să-i pui pe şefii de catedră să-şi ofere, lor şi acoliţilor lor, salarii şi gradaţii de merit fără nici un fel de criteriu transparent;
- să permiţi conducerea „după ureche” şi „bun simţ” în detrimentul obiectivelor, a legii, a cadrului normativ intern;
- să faci regulamente pentru fiecare conducător în parte şi nu pentru toţi membrii comunităţii academice.
- să angajezi cât mai mulţi oameni, mai ales rude, care să încurce documentele şi să pună pe drumuri cadrele didactice şi specialiştii universităţii.
- să pui universitatea să facă şcoală, cercetare, ştiinţifică, să facă termopane, să păzească imobilele instituţiei, să cosească fânul pentru şeful pazei, să facă mobilă, să măture prin clădiri şi cămine, să facă spectacole, să facă chefuri de Ziua Femeii, să facă mâncare, să facă programe şi multe altele…
Despre aceste calităţi ale conducerii Universităţii se scrie din plin în raportul 2004-2008 pentru că noi facem de toate chiar dacă nu şi-au propus nimic.
Este management corporativ…dar nu este la UTCN
- să angajezi personal de conducere calificat pentru fiecare funcţie;
- să ai fişe ale postului corect construite pentru fiecare poziţie din instituţie;
- să deplasezi decizia de la organe de conducere colegială la organe de conducere bazate pe responsabilitate individuală;
- să faci evaluarea periodică şi nu la sfârşit de mandat a tuturor funcţiilor de conducere din instituţie;
- să asociezi contract de management pentru toate funcţiile de conducere ale instituţiei;
- să separi activitatea didactică şi de cercetare de partea administrativă a instituţiei;
- să informatizezi complet serviciile administrative, financiare şi de contabilitate…..
- să reduci numărul personalului administrativ la limita necesarului.
- să laşi în universitate numai serviciile de instruire şi cercetare ştiinţifică şi să externalizezi toate serviciile care nu sunt eficiente sau care sunt necalificate pentru personalul specific al Universităţii.
Despre aceste calităţi ale conducerii Universităţii nu este scris nimic în raportul 2004-2008 pentru că nu există nimic din ce ar trebui să fie…
joi, 13 martie 2008
Campanie electorală sub obroc şi în ceaţă…
Este indiscutabil că alegerile pentru conducerea Universităţii Tehnice din Cluj Napoca sunt alegeri eminamente politice.
Toate regulile democraţiei clamate cu ochii legaţi în Raportul 2004-2008 al UTCN sunt încălcate cu non-şalanţă.
E suficient să vedem cum se încalcă un principiu şi o lege: Regulamentul moşmondit de un Senat de izmeni (adică yes man’i) a fost votat fără să fi fost supus discuţiei publice nici măcar o secundă.
Nu a existat nici un fel de comisie neutră care să-l fi citit şi analizat şi care să dea un aviz favorabil.
Despre aberaţiile cuprinse în acest regulament am mai vorbit dar două prevederi sunt în afara lumii civilizate.
Mai întâi, toate alegerile s-au desfăşurat fără nici un organ neutru, organ numit în mod uzual, comisie de validare.
Apoi, sistemul ales, acelaşi moştenit de la partidul defunct, a fost unul reprezentativ şi nu unul direct.
Anomalia nu avea cum să fie sesizată de izmeni: dacă este vorba de o comunitate academică cu membri egali ca pregătire profesională de ce este nevoie de sistem reprezentativ?
Campanie în pas alergător şi pe ascuns…
Campania electorală a fost evitată din faşă. Programele manageriale au trebuit să fie depuse la secretariatele facultăţilor şi ale rectoratului pentru a se evita cunoaşterea lor prin intermediul internetului.
Explicaţia este simplă şi am auzit-o de la un amploiată a utcn cu şcoală la ff care foarte doctă şi plină de sine declara în public că :”…universitatea are autonomie şi în spiritul acestei autonomii este normal să se decidă dacă vrea ca salariile angajaţilor să fie calculate în UTCN cu mâna, chiar dacă la UBB ele se calculează pe sisteme de calcul…”!!!!! Miră-te lume şi te cruceşte!
Conducerea în funcţie a universităţii, în mod complice, nu a dat nici o posibilitate candidaţilor să-şi expună programele şi ideile.
Interesul celor în funcţii pentru viitorul ciolanului academic este evident.
In facultăţi a început organizarea izmenilor. Se fac jocuri şi partide în care studenţii sunt număraţi ca şi „carne de tun” sau „umplutură” care trebuie să asculte şi să vină la „catindatu’nost’ cel mai bine plasat”. Dispreţul faţă de tineri este atotputernic.
Invitaţie
In aceste condiţii extreme care pregătesc pecetluirea sorţii universităţii în nemişcare şi automulţumire mincinoasă pentru încă o legislatură, ca o alternativă la moştenirea comunistă, pentru toţi lansez invitaţie cavalerească:
In faţa tuturor colegilor mei, îmi invit partenerii de competiţie pentru funcţia de Rector al Universităţii Tehnice din Cluj Napoca la o confruntare directă în faţa tuturor membrilor comunităţii academice doritori în ziua de vineri 14 martie 2008 cu începere de la ora 14:oo în amfiteatrul Alexandru Domşa.
Pentru aceasta propun ca reguli ale jocului:
a) Fiecare candidat va posta la o adresa accesibila planul sau managerial (personal anunt adresa http://users.utcluj.ro/~isoc/).
b) Fiecare candidat va avea la îndemână 10 minute pentru a-şi prezenta şi argumenta cele mai importante şi reprezentative obiective cu care doreşte să duca
schimbări Universităţii prin mandatul pe care-l solicită.
c) Prin runde circulare, fiecare candidat va răspunde întrebărilor puse din sala de către participanţi.
Accept orice alte reguli suplimentare care pot pune în valoare oamenii şi calitatea poziţiei lor.
Prof.Univ.Dorin Isoc, dr.ing.
Raportul 2004-2008 ..pe lângă subiect şi pe 433 de pagini. Despre transparenţă: gardul şi leopardul !
„Rectorul care îşi încheie mandatul va prezenta un raport asupra activităţii vechiului senat, privind modul de îndeplinire a mandatului de către rector, prorectori şi cancelarul universităţii. Raportul se prezintă în faţa vechiului şi noului senat. „(Citat din Regulament de organizare şi desfăşurare a alegerilor organismelor de conducere din Universitatea Tehnică din Cluj Napoca – aprobat în Senatul din 22.01.2008, Cap.VII art.3)
Acesta este gardul….
Profund emoţionaţi de prestaţia impecabilă a scriitorului de 433 de pagini de rezultate glorioase citim la pag.401:
“…Valorile promovate de UTCN se pot sintetiza în următoarele categorii:• …• Integritate morală• Cultură şi spirit civic• Respect faţă de muncăşi valori, faţă de persoane şi comunitate• Creativitate, dinamism şi personalitate• Armonizare a interesului individual cu cel colectiv• Transparenţă a informaţiilor şi deciziilor• …. …”
“ Calitatea vieţii universitare este asigurată prin transparenţa deciziilor şi comunicarea informaţiilor, atât comunităţii academice cât şi publicului. Documentele de interes general elaborate şi aprobate de management sunt publicate pe pagina web şi în buletinele universităţii, iar pentru informare şi comunicare este disponibilă o reţea intranet care permite transmiterea rapidă a informaţiilor întregului personal….”
…iar aicea-i leopardul…
Si apoi citim ceea ce Cap.VII Activitatea juridică desfăşurată în perioada 2004-2008 pune sub preş:
„(Curtea de Apel Cluj prin decizia nr.2021/2007) …obligă pârâta (UniversitateaTehnică din Cluj Napoca) să comunice reclamantului lista tuturor documentelor, actelor cu caracter normativ, regulamente, norme, hotărâri, circulare, decizii care vizează organizarea şi funcţionarea Universităţii Tehnice din Cluj Napoca în toate domeniile activităţii sale şi să asigure accesul la aceste publicaţii prin publicare pe pagina de internet proprie.Obligă pârâta să plătească reclamantului suma de 1,000 RON cu titlul de daune morale…”
Cine şi de ce minte?
Politica minciunii are întotdeauna un sfârşit. Depinde de noi să-l dorim sau nu.
Pentru corecta informare a prostimii academice lipsite de puterea de a-şi alege în mod direct conducătorii atunci când Universitatea nu-i poate angaja pe cei mai competenţi, toate onorariile necesitate pentru a obţine dreptul la transparenţă prin instanţă şi nu prin activitatea pozitivă a senatului, rectorului, prorectorilor şi cancelarului au fost plătite cu iresponsabilitate din banii Universităţii şi nu de cei vinovaţi.
Si când te gândeşti că pentru a fi minţit trebuie să citeşti 433 de pagini! Mulţumesc frumos ! Bănuiesc că şi cele 433 de pagini de minciună sunt plătite tot din banii mei, sau ai tăi, sau ai lui, adică din banii noştri!
miercuri, 12 martie 2008
Raportul 2004-2008 ..pe lângă subiect şi pe 433 de pagini. Conducerea fără obiective …şi fără sens…
„Rectorul care îşi încheie mandatul va prezenta un raport asupra activităţii vechiului senat, privind modul de îndeplinire a mandatului de către rector, prorectori şi cancelarul universităţii. Raportul se prezintă în faţa vechiului şi noului senat. „
(Citat din Regulament de organizare şi desfăşurare a alegerilor organismelor de conducere din Universitatea Tehnică din Cluj Napoca – aprobat în Senatul din 22.01.2008, Cap.VII art.3)
Comunicarea este o problemă veche…şi aceeaşi pentru unii…
Pentru activiştii de partid „a comunica” înseamnă a vorbi şi a nu spune nimic sau a prelucra pe cine trebuie ca să priceapă că este obligat să-şi însuşească politica unică pe care ei o reprezintă.
Niciodată „a comunica” nu a însemnat pentru această categorie istorică a transmite celorlalţi idei proprii, rezultate proprii, sau opinii proprii.
Autorii raportului 2004-2008 nu părăsesc în nici un fel linia tradiţională de a spune nimic în …433 de pagini. Original este numai volumul …şi nu calitatea informaţiei.
Când nu ai făcut nimic cel mai uşor este să driblezi subiectul…
Este greu să citeşti 433 de pagini. Este şi mai greu să te apuci de citit o astfel de lucrare când te gândeşti că preşedintele Statelor Unite prezintă un raport asupra unei naţiuni de circa 299 milioane de suflete în circa 50 de minute.
Probabil că singura deosebire este că preşedintele are ceva de spus despre un popor în timp ce Raportul nu are nimic de spus şi nici nu doreşte să spună nimic despre ceea ce i se cere: „… asupra activităţii vechiului senat, privind modul de îndeplinire a mandatului de către rector, prorectori şi cancelarul universităţii…”.
Ca să scrii despre ce a făcut cineva ar trebui să ştii ce trebuia să facă el…
Diferenţă fundamentală între om şi animal este că primul are idealuri. Tot aşa diferenţa dintre o turmă şi o armată sau o firmă sau o universitate este că turma nu are obiective, că acolo tot ce se întâmplă este o consecinţă a accidentelor şi nu un efect al conducerii.
Acolo oile dau lapte fiindcă este datul lor să dea lapte, câinii latră fiindcă este datul lor să latre, măgarii rag şi duc desagii fiindcă este datul lor să ragă şi să ducă desagii.
Ciobanii nu pot planifica producţia de lapte a oilor, nici ora când să latre câinii, nici când să ragă măgarii.
Când faci un raport asupra activităţii unor oameni ar trebui să ştii ce trebuiau să facă ei.
In Raportul minune de 433 de pagini nu există nici un rând care să spună ce obiective sau ce mandat a avut „…rector(ul), prorectori şi cancelarul universităţii...”.
Cine trebuia să dea mandat să dea obiective acestor oameni?
Sau Raportul este documentul care ne povesteşte saga a ceea ce au fost in stare să facă „…rector(ul), prorectori şi cancelarul universităţii...”?
Păi dacă în cei patru ani de mandat oamenii aleşi să conducă nu au avut nimic de făcut, nu au avut nici un obiectiv fixat, atunci în ce direcţie a mers Universitatea?
Ce legătură are activitatea membrilor comunităţii academice cu lipsa de mandat şi obiective a organelor de conducere alese?
Işi poate închipui oare cineva că un profesor îşi face datoria din cauza rectorului, că un student învaţă din cauza cancelarului sau că portarul păzeşte mai bine fiindcă sunt mai mulţi prorectori?
Ca să faci aceste conexiuni împotriva naturii musai trebuie să scrii un raport de 433 de pagini!
Praf în ochii fraierilor! Miră-te lume cât am lucrat! Nu contează ce am vrut şi ce-am făcut ci contează că am muncit: noi TOŢI ! Cu „noi”-ul imperial în faţă ca să ascundem că nu am făcut ABSOLUT NIMIC!
Adevăratul Raport 2004-2008
Obiectivele Senatului =>=>=>=>=>=>=> Ce a făcut Senatul?
1. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=> 1. totul
2. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=> 2. totul
3. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=> 3. totul
………. =>=>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=>……….
n. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=>n. totul
Obiectivele Rectorului =>=>=>=>=>=>=> Ce a făcut Rectorul?
1. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=>1. totul
2. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=>2. totul
3. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=>3. totul
……….... =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=>……….
n. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=>n. totul
Obiectivele prorectorilor =>=>=>=>=>=>Ce au făcut prorectorii?
1. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=>1. totul
2. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=>2. totul
3. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=>3. totul
………....=>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=> ……….
n. nimic=>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=> n. totul
Obiectivele cancelarului =>=>=>=>=>=>Ce a făcut cancelarul?
1. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=>1. totul
2. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=>2. totul
3. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=>3. totul
………. =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=> ……….
n. nimic =>=>=>=>=>=>=> =>=>=>=>=>=>n. totul
Aşa s-a născut perpetuum mobil technicum academicum: din nimic ei fac totul!
Ce n-a văzut Guinness Book nicăieri, are numai Clujul!
Fii fericită Dacie, fii fericit popor myoritic!
Haide Bruxelles-ule şi dă-ne încă cinci medalii de aur!
Acesta este adevăratul Raport 2004-2008! Scris pe ½ pagină, restul este gargară şi pagubă de hârtie şi de muncă ……
duminică, 9 martie 2008
Planul managerial comentat (2) Eliminarea structurilor şi practicilor comuniste
Studenţii de la Universitatea Tehnică din Cluj care au pasiunea istoriei au bucuria să-şi facă studiile într-o enclavă vie a comunismu-lui.
Organizarea instituţiei respectă cu fidelitate structura organiza-ţională a organizaţiei pcr: fiecare catedră are la bază organizaţia de bază sau grupa de pcr.
De cele mai multe ori fostul secretar de partid sau o clonă a acestuia face pe omul de ştiinţă şi şeful de catedră.
Ca fostul secretar de partid, el reprezintă administraţia dar se crede în acelaşi timp şeful profesorilor şi al ştiinţei, cenzorul acestora, adică veritabil om de partid şi de stat
Pentru ca bâlciul să fie deplin, Senatul şi conducerea ministerului au aprobat cele mai fanteziste specializări, unice în nume în aşa fel încât, la fel ca la învăţământul ideologic al pcr, fiecare catedră să poată să păstorească spiritual o specializare.
Păstorirea este deplină: matematica de la catedra de automatică nu are voie să fie aceeaşi cu matematica de la catedra de maşini electrice sau termice, programarea calculatoarelor de la construcţii civile nu are voie să fie aceeaşi cu programarea calculatoarelor de la catedra de robotică de robotit.
…şi o enclavă a statului autoritar comunist într-un stat de drept…
Structura de organizare a Universităţii româneşti, deci şi a Universi-tăţii Tehnice din Cluj Napoca, contravine principiilor statului de drept.
Este bine să reamintim că statul de drept recunoaşte principiul sepa-rării puterilor. Este vorba în principal de ideea că puterea legislativă, puterea executivă şi puterea judecătorească nu pot fi reprezentate în acelaşi timp de aceleaşi persoane.
Universitatea românească, prin legea de organizare şi prin exageră-rile feudalilor care o conduc calcă acest principiu.
Astfel, prin similitudine, conducerea executivă se asociază cu conducerea administrativă, adică şefi de catedre, prodecani, decani, prorectori.
Pentru a împiedica orice stare de echilibru şi de normalitate, aceleaşi persoane pătrund prin practica sistemului comunist al alegerilor prin sistem reprezentativ piramidal, în Consiliul Profesoral şi Senatul instituţiei academice.
In acest fel, într-o instituţie publică, aceleaşi persoane normează, adică produc reglementări şi tot ei le şi aplică, sau invers, aceleaşi persoane reglementează tot ce doresc să aplice.
Intreaga comunitate este redusă la rolul de spectatori şi victime ale contorsiunilor scamatorilor „democraţiei academice myoritice”. In toate documentele de raportare spre organele externe, se vorbeşte cu mândrie că „…în Universitatea Tehnică din Cluj Napoca funcţionează democraţia cu vot secret…”!
…şi un amalgam care pune administrativul şi profesionalul în mâna aceloraşi persoane
Sistemul conducerii colegiale prin reprezentare mai prezintă un detaliu original dar total incompatibil din punct de vedere funcţional.
Dacă toate grupurile profesionale au asociaţii puternice unde problemele deontologice şi etice sunt tratate prin criterii de competenţă, vezi asociaţia medicilor, ordinul arhitecţilor, baroul pentru avocaţi, Consiliul Superior al Magistraturii pentru magistraţi, numai tagma cadrelor didactice universitare este lipsită de for profesional.
In acest fel, conducerea administrativă, îşi poate însuşi dreptul de a se considera şi conducerea ierarhică profesională de drept.
Apare in acest fel posibilitatea ca reprezentaţii administraţiei să acţioneze în mod direct asupra cadrelor didactice în aspecte strict profesionale în care nicio lege nu le acordă vreo competenţă.
…şi autonomia universitară myoritică atotputernică…
Autonomia universitară reprezintă una din cele mai avansate trăsături ale unui sistem de învăţământ superior civilizat şi avansat.
Civilizat şi avansat, nu înseamnă însă întotdeauna şi România.
In esenţă, autonomia universitară reprezintă dreptul cadrului didactic de a se exprima liber, de a fi fermentul evoluţiei perma-nente, de a nu fi tras la răspundere în momentul în care aduce noul chiar cu riscul de a se opune cunoştinţelor deja recunoscute.
Forma de organizare internă a universităţii face de asemenea parte din conceptul de autonomie ca şi libertatea de a orienta resursele în sensul finanţării sistemului de organizare ales.
De aici, şi până la dreptul de a-ţi stabili salariul în afara limitelor legale, la dreptul de a măslui regia instituţie pentru a reţine resurse financiare suplimentare din finanţările bugetare, dreptul de a folosi în mod discreţionar resursele financiare atrase, dreptul de a călca legea cu privire la angajarea persoanelor şi la durata timpului de muncă există o distanţă enormă pe care nici o altă instituţie academică din alte ţări civilizate nu şi le propune.
Tot potrivit acestei autonomii, fiecare catedră poate să ceară să devină o universitate şi în aşa fel România va putea ajunge în Guinness Book ca ţara cu cel mai mare număr de universităţi din lume. Fiecare membru al catedrelor poate deveni atunci decan sau membru al Biroului Senat, fiecare membru al catedrei poate deveni Senat sau senator sau Consiliu Profesoral sau portar de rectorat.
Practici şi structuri comuniste anacronice
Din cele prezentate mai sus se constată că Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, membră sobră a comunităţii academice româneşti este purtătorul unor tradiţii comuniste puternice şi pure.
Pentru reprezentanţii acesteia, cadrul didactic este numai mijlocul de a atinge obiective de orizont redus chiar prin călcarea în picioare a tuturor drepturilor omului, cetăţeanului şi ale omului de ştiinţă.
Intre management colegial şi corporativ….
Situaţiile de mai sus indică şi argumentele pentru care universităţile româneşti şi mai ales în cele înţepenite în lipsa de evoluţie istorică, asemenea Universităţii Tehnice din Cluj Napoca preferă în cvasitotalitatea cazurilor managementul colegial.
Similitudinea cu sistemul comunist, cu toate deformaţiile patologice tipice, au permis proliferarea necenzurată a non-valorii şi incompetenţei la toate nivelurile structurii manageriale malefic extinse.
Să nu omitem insă că ciuma birocratică a lipsei de competenţe manageriale academice se manifestă mai ales printr-un număr deosebit de comisii şi comitete alcătuite fără discernământ şi activitate, obiective sau performanţe din aceleaşi şi aceleaşi persoane.
Se caută Reformă? Se caută sistem de învăţământ superior adaptiv şi performant?
Candidatul Isoc propune abandonarea definitivă a conducerii colegiale ca cea mai catastrofală formă de management al instituţiei academice şi înlocuirea acesteia cu un sistem corporativ.
Introducerea unui sistem corporativ va avea ca principal şi imediat efect scoaterea din istoria învăţământului universitar românesc a structurilor şi practicilor comuniste. Pentru întotdeauna !
Planul managerial comentat (1) Concentrarea resurselor umane
In viziunea candidatului Isoc una din primele măsuri care se impun în Universitatea Tehnică din Cluj Napoca este concentrarea resurselor umane.
Motivele pentru care această concentrare se impune sunt:
- mutarea centrului de greutate de la specialitatea finală a studenţilor spre dezvoltarea de discipline puternice care să poată interacţiona fără restricţii administrative;
- eliminarea tendinţelor de dezintegrare centrifugă a Universităţii;
- eliminarea centrelor de opoziţie şi blocare a mişcării de adaptare operativă a formelor de pregătire alternativă a studenţilor;
- eliberarea de resurse materiale, financiare şi umane blocate de o structură amorfă, retrogradă şi opacă actului de conducere.
Efecte previzibile:
- creşterea competenţei managementului;
- disponibilizarea unui număr important de profesori care să se ocupe de cercetare;
- reducerea numărului personalului administrativ şi auxiliar;
- eliminarea nucleelor de corupţie şi discreţionar din structura Universităţii şi reducerea tensiunilor provocate de micii feudali şi găştile lor de mediocri şi suficienţi.
- devine posibilă angajarea şefilor de departament pe bază de competenţă, inclusiv prin antrenarea unor specialişti din afara ţării.
Cât ne costă lipsa de concentrare?
Cât costă o catedră:
- un şef de catedră (care este retribuit fără a face absolut nimic);
- cel puţin ½ normă de timp profesor (104 ore fizice) „ocupat” cu activităţi necalificate şi nenecesare;
- cel puţin două săli, câte una pentru şeful de catedră, alta decât biroul lui şi una pentru sediul catedrei şi secretară;
- o secretară, care nu are nici un fel de calificare şi nici un fel atribuţii concrete care să le acopere cele opt ore de muncă.
Cât costă o facultate:
- un decan;
- cel puţin ½ normă de timp de profesor (104 ore fizice) „ocupat” cu activităţi necalificate şi nenecesare;
- cel puţin doi prodecani şi un şef de secretară şefă numit pompos şi intelectual, secretar ştiinţific sau cancelar.
- cel puţin 1 ½ normă de profesor, poate şi mai mult pentru unii care, pentru a-şi justifica „foncţia”, „locuiesc” în sălile decanatului care le dă o aură de mare martir şi „împingător înainte” a activităţii academice.
- cel puţin trei secretare, cu muncă necalificată dar uzură psihică importantă;
- cel puţin trei săli.
Pentru situaţia actuală când o facultate are cel puţin două catedre şi există nouă facultăţi, costurile şi pagubele sunt:
a) pentru catedre:
- 18 şefi de catedră;
- cel puţin 9 norme de timp de profesor (fiecare a 208 ore fizice);
- cel puţin 18 săli;
- cel puţin 18 secretare.
b) pentru facultăţi:
- 9 decani;
- cel puţin 18 norme de timp de profesor (câte 208 ore fizice fiecare normă);
- cel puţin 27 secretare.
- cel puţin 27 de săli.
Care este economia de resurse care se poate produce cu o reorganizare minoră?
Prin trecerea la o structură de 3 facultăţi şi la un număr echivalent a 9 departamente, cu implementarea serioasă a sistemului de evidenţă şi informare automată în aşa fel încât necesarul de resurse pentru un departament poate fi acelaşi ca la o catedră, doar cu persoane calificate, iar la nivelul facultăţii, în raport de rolul real al acestei verigi, stabilirea unei structuri cu un decan, 2 prodecani, 2 secretare şi 3 săli se ajunge la un volum de economie de resurse ca:
a) pentru toate departamentele:
- 18 (şefi de catedră) – 9 şefi de departamente = 9 persoane cu grad de profesor;
- 9 norme de timp de profesor – 4 ½ norme de timp de profesor = 4 ½ norme de timp de profesor (fiecare a 208 ore fizice).
- 18 săli – 9 săli = 9 săli.
- 18 secretare – 9 secretare = 9 secretare.
b) pentru facultăţi:
- 9 decani - 3 decani = 6 decani.
- 18 norme de timp de profesor – 4 ½ norme de timp de profesor = 13 ½ norme de timp de profesor (fiecare a câte 208 ore fizice).
- 27 de săli – 6 săli = 21 de săli.
- 27 secretare – 6 secretare = 21 secretare
Economia totală de resurse este de :
- 15 persoane cu grad de profesor scăpaţi din ghearele unei tembele, anacronice şi inutile birocraţii;
- cel puţin 18 norme de timp de profesor pierdute acum cu voioşie în tot felul de şedinţe, tracasări, runde de negociere sau campanii de „punere la punct a indezirabililor”.
- 30 de secretare.
- 30 de săli ocupate în acest moment în mod decorativ cu număr de sală, dar fără nici un aport la normalizarea învăţământului superior.
La această economie, candidatul nu pune valorile deloc nesemnificative investite de toţi şefii şi şefuţii în discuţie în mobilarea, înzestrarea de-a dreptul somptuoasă a unor spaţii nefolositoare din banul public.
Las actualei conduceri a universităţii plăcerea de a calcula preţul integral al propriului faliment managerial pe care l-a păstorit şi stimulat după ce l-a preluat de la alţi veseli „manajeri” feudalo-academici !
Se naşte o singură întrebare: cum este posibil ca nişte oameni care au produs deja aceste pagube, să nu poată fi traşi la răspundere nici măcar de votul tuturor colegilor de care şi-au bătut joc atâţia ani de zile?
Poate şi Corpul de control al primului ministru ar trebui să spună câte ceva….dacă este în stare să spună în faţa unor fapte detaliat evaluate…..
Intrebare:
Care sunt şefii de catedre, prodecanii şi decanii care obosesc scaunele Senatului care vor vota schimbarea când aceasta le va desfiinţa funcţiile?
sâmbătă, 8 martie 2008
Despre lege şi respectarea ei (3) Mitul universităţilor „imaculate” şi al indezirabililor „controversaţi” sau cu „dosar psihiatric”
luni, 3 martie 2008
Despre lege şi respectarea ei (2) A judeca, jude, judecată, ...viziune de secretar de partid
duminică, 2 martie 2008
Despre lege şi respectarea ei (1) Am avut de-a face cu Securitatea…
Plan managerial
Viziunea candidatului:
Universitatea Tehnică din Cluj Napoca poate şi trebuie să devină etalonul Reformei învăţământului superior din România cu o activitate managerială modernă şi antreprenorială, cu o structură simplă şi adaptabilă, cu o instruire de calitate şi condiţii civilizate de viaţă pentru studenţi, cu o cercetare orientată spre multi- şi interdisciplinaritate, cu un corp profesoral performant.
Valori morale şi sociale stimulate: legalitate, transparenţă, competenţă, iniţiativă, temeritate, responsabilitate, colegialitate, competitivitate.
Viziunea instituţiei universitare proprie candidatului poate fi descrisă prin următoarele obiective:
1. Universitatea Tehnică din Cluj Napoca să devină o instituţie academică europeană
a. Să reducă numărul de facultăţi prin concentrare la trei:
i. Facultatea de inginerie civilă şi arhitectură
ii. Facultatea de inginerie mecanică
iii. Facultatea de inginerie electrică
b. Să formeze departamente care cuprind circa 50...100 cadre didactice şi pot fi în cadrul facultăţilor şi independente în sensul că deservesc mai multe facultăţi şi să elimine în acest fel definitiv structurile anacronice ale catedrelor.
c. Să reducă numărul de posturi de conducere administrative ocupate de cadre didactice şi să le înlocuiască cu persoane calificate angajate pe bază d concurs deschis.
d. Să introducă planuri angajament şi contracte de management pentru toate funcţiile de conducere administrative.
e. Să elimine metodele de conducere comuniste prin decentralizare, profesionalizarea şi responsabilizarea personalului calificat din administraţie.
2. Reforma, legalitatea şi transparenţa decizională să devină preocuparea permanentă a conducerii
a. Să înfiinţeze biroul de reformă şi reglementare menit să codifice întreaga activitate a instituţiei universitare şi să armonizeze permanent cadrul de reglementare cu evoluţia reformei.
b. Să asigure construirea instituţională, completă, uniformă şi autoadaptabilă în mod optimizat la procesele şi tendinţele evoluţiei învăţământului şi cercetării universitare.
c. Să asigure activitatea responsabilă a conducerii care să servească comunitatea universitară şi să respecte toate reglementările fără să aibă drepturile privilegiate la actul de reglementare.
3. Patrimoniul şi banul public să fie gestionate cu parcimonie şi responsabilitate
a. Să treacă întreg sistemul de contabilitate pe sistem automat, specializat de procesare electronică a documentelor.
b. Să atribuie fiecărei unităţi funcţionale (departament, facultate) câte o unitate de spaţiu (clădire) pentru care să se contorizeze toate utilităţile. Să reducă consumurile de energie şi combustibil cu cel puţin 25%.
c. Să externalizeze serviciile de pază, serviciul informatic şi serviciile de curăţenie.
d. Să externalizeze activitatea de administrare a căminelor şi cantinelor studenţeşti.
e. Să reducă volumul de personal administrativ cu cel puţin 30%.
4. Potenţialul uman să fie exploatat iar studenţii să fie pregătiţi la nivelul celor mai înalte standarde
a. Să fie scoase la concurs, la fiecare început de an universitar, toate posturile vacante sau temporar vacante din statele de funcţiuni existente pentru încurajarea competenţei şi accesului tinerilor în instituţie.
b. Să aplice imediat, în mod integral, unic şi uniform sistemul ECTS în Universitate.
c. Să permită accesul direct al cadrelor didactice ale Universităţii la portalul evidenţelor şcolare care lucrează cu studenţii.
d. Să reducă numărul de specializări pentru ciclul de licenţă la cel mult două pe facultate.
e. Să aplice întocmai modelul declaraţiei de la Bologna prin reducerea perioadei de şcolarizare a ciclului de licenţă la trei, respectiv a ciclului de master la doi ani.
f. Să stimuleze dezvoltarea de specialităţi pentru ciclul de masterat în acord cu specificul dezvoltării euro-regionale a economiei.
5. Cercetarea universitară şi produsele sale să ajungă obiect al relaţiilor Universităţii cu mediul economic
a. Să sprijine şi stimuleze echipele de cercetări multi- şi interdisciplinare.
b. Să sprijine creşterea şi gestiunea corectă a proprietăţii intelectuale a Universităţii.
c. Să unifice veniturile cadrelor didactice şi cercetătorilor provenite din activităţile didactice şi proiectele de cercetare.
(Din motive tehnice specifice existentei blog-ului cv-ul cadidatului va fi accesibil din data de 3 martie 2008 pe pagina sa profesionala http://users.utcluj.ro/~isoc.)
Alegeri academice primitiv improvizate….
Regulamentul de organizare şi desfăşurare a alegerilor organismelor de conducere din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este un exemplu de cum o conducere necalificată şi un Senat de yesmeni “dau la întors” un ordin ministerial unde se spune clar că
“…
(3) În vederea organizării alegerilor pentru structurile şi funcţiile de conducere academică, senatele vor adopta şi vor face publice, cu cel puţin 2 săptămâni înainte de organizarea alegerilor metodologia proprie de organizare a alegerilor.
…”
adică nu Regulament, ci Metodologie.
Care este diferenţa? Aparent niciuna, în fond avem de-a face cu o nouă încălcare a legii care spune că reglementările trebuie supuse atenţiei opiniei publice înainte de a fi supuse votului organului deliberativ. De ce ne-am formaliza? La urma urmelor turma academică nu trebuie informată, nu trebuie băgată în seamă!
Dacă numele nu contează, opacitatea este la ea acasă. Astfel în articolele ce urmează din regulamentul-metodologie:
„…
6. Candidaţii pentru funcţia de şef de catedră, decan, respectiv pentru cea de rector, vor depune un curriculum vitae şi un proiect managerial la secretariatul facultăţii, respectiv al rectoratului, cu 15 zile înaintea alegerilor. Toate "curriculum vitae" şi proiectele manageriale depuse de candidaţi vor fi publice, putând fi consultate la secretariatele respective.
7. Pentru funcţiile de prodecani, secretari ştiinţifici, cancelar şi prorectori, candidaţii vor depune numai un curriculum vitae la secretariatele facultăţilor, respectiv al rectoratului.
…“
se creează toate premisele ca prin noi aspecte îndoielnic-legale să sprijinim ideea lipsei de transparenţă.
Astfel minunatul Regulament, emanat pe ascuns de o conducere care gândeşte, ca întotdeauna, numai „pe picior”, omite să vorbească despre o comisie de validare şi contestaţii, organism care este inevitabil ori de câte ori există oameni, criterii şi interese.
· Nu a apărut bine Regulamentul şi au început să apară mesajele „pe dedesubt”: o persoană care are mai mult de 65 de ani şi şi-a depus candidatura este în condiţii legale sau nu, dacă candidatul la funcţie are plângere penală in soluţionare la Parchet are voie să-şi depună candidatura etc.
· A doua idee originală în orice stat de drept este depunerea documentelor de candidatură la secretariatul „Decanatului”, respectiv al „Rectoratului”. Ce înseamnă „Decanat” şi „Rectorat” este alt subiect de bârfă, dar întrebarea care se pune este alta. Dacă instituţia tot are registratură generală, atunci de ce s-ar depune nişte documente oficiale şi publice altundeva decât acolo?
· Este legitimă bănuiala potrivit căreia, ulterior termenului de 15 zile, Decanul sau de ce nu, Rectorul, dacă doresc să-şi depună candidatura, atunci vor cere secretarei proprii, celelalte candidaturi depuse şi vor putea să-şi confecţioneze nişte planuri manageriale de necombătut.
· Păi, dacă aceste documente sunt de interes public, atunci de ce nu s-a gândit conducerea că este normal ca toţi candidaţii să se bucure de condiţii civilizate şi transparente unde să-şi prezinte ideile şi unde să fie analizaţi de către toţi membri interesaţi ai comunităţii academice?
Acestea sunt argumentele pentru care am anunţat comunitatea academică asupra faptului că mi-am depus în mod oficial candidatura la funcţia de rector al Universităţii tehnice din Cluj Napoca, şi că înţeleg să prezint în mod transparent tuturor colegilor mei, planul managerial, cv-ul meu cu lista de lucrări şi contribuţii.
Folosind acest blog, voi încerca în perioada de campanie electorală să prezint viziunea mea asupra principalelor aspecte pe care conducerea unei Universităţi le presupune.
In acest fel, rămân deschis la orice întrebare sau opinie şi vă asigur că nici o intervenţie nu va rămâne fără răspuns, în limitele personalităţii şi competenţelor proprii.