Gata ! Ministrul educaṭiei a ajuns la gândul de pe urmӑ: toate tezele de doctorat se vor verifica din punct de vedere al plagiatului de universitӑṭile care le-au acordat.
I-a trebuit mult domnului Ministru, fiindcӑ, gândul cel bun vine, în acest caz, dupӑ multe fapte rele, în care acelaṣi ministru, a gândit cu rӑutate ṣi pӑrtinire, a sӑdit piedici ṣi apӑrӑtori pentru plagiatori.
Este cazul acum sӑ vedem cât de bun este gândul de pe urmӑ ṣi ce folos aduce un astfel de gând.
O facem prin semӑnarea unor întrebӑri cârcotaṣe.
Care va fi procesul de verificare?
Cum se va face verificarea tuturor tezelor de doctorat susṭinute în universitӑṭi (in integrum !!!!) ?
Cine va face verificarea tezelor de doctorat susṭinute în universitӑṭi (in integrum !!!!) ? Sӑ fie ei profesorii plagiatori au acestor universitӑṭi?
Care este forma în care toate tezele sunt aduse în vederea verificӑrii?
Cine face accesul public la toate tezele elaborate în universitӑṭi?
Care este rolul universitӑṭii în evaluarea tezei acordate de ea: identificӑ situaṭiile de plagiat ṣi le face cunoscute, de exemplu prin publicarea faptei, sau decide dacӑ teza este plagiatӑ sau nu?
De ce ar avea o universitate interesul sӑ admitӑ cӑ are teze de doctorat acordate?
Care ar putea fi scopul social al unui astfel de efort ṣi demers?
In opinia noastrӑ, aceastӑ nouӑ manevrӑ a ministrului urmӑreṣte de fapt vechea sa obsesie: realizarea unei aministii totale asupra tezelor acordate de universitӑṭi.
Toate tezele care nu vor fi gӑsite cu indicii de plagiat, vor fi declarate în mod festiv „sub autoritatea de lucru judecat” ṣi asupra lor nu se va mai putea pronunṭa nimeni, în mod oficial.
Ce se va întâmpla cu tezele identificate ca plagiate? Ce se va întâmpla cu autorii tezelor plagiate> Ce se va întâmpla cu persoanele care au condus aceste teze?
Aceastӑ manevrӑ ar fi cea mai mârṣavӑ acṭiune dirijatӑ de administraṭia de stat pentru a „fenta” vigilenṭa societӑṭii faṭӑ de faptele lipsite de integritate.
Unul din argumentele acṭiunii posibile este simplul fapt cӑ identificarea unui plagiat nu este o judecatӑ într-o instanṭӑ ci rӑmâne o faptӑ care vizeazӑ o scriere inclusӑ în patrimoniul naṭional scris.
Ar mai fi de amintit cӑ s-a dovedit cӑ au existat ṣi fapte de plagiat identificate dupӑ mai bine de 100 de ani.
Tot aṣa s-a dovedit cӑ existӑ plagiate care provin din alte plagiate anterioare.
Opinii ṣi propuneri
Pe baza unei experienṭe îndelungate, câteva opinii ar putea fi luate în considerare:
a) GRAUR (Grupul pentru Reformӑ ṣi Alternativӑ Universitarӑ din Cluj-Napoca) are expertiza publicatӑ în mod detaliat pe
www.plagiate.ro. Asociaṭia face acest lucru în mod sistematic ṣi profesionist încӑ din februarie 2012.
b) Tezele supuse verificӑrii ar putea fi abordate de studenṭii universitӑṭii care a acordat titlul. Studenṭii ar putea primi câte un premiu individual de circa 100 lei pentru fiecare plagiat identificat în tezӑ cu indicarea sursei plagiate ṣi a localizӑrii plagiatului în tezӑ, pe baza exemplului oferit în
www.plagiate.ro. In acest fel, odatӑ cu recompensa, studenṭii ar dobândi ṣi experienṭa de a evita plagiatul în lucrӑrile elaborate ulterior de ei.
c) Propunem ca toate sumele care vor fi alocate muncii studenṭilor sӑ fie recuperate din salariile conducӑtorilor ṣtiinṭifici ai tezelor (50%) ṣi ale membrilor comisiile oficiale de doctorat (50%).
d) Propunem ca alӑturi de tezele de doctorat, în pachetul de scrieri supuse verificӑrii de plagiat sӑ fie incluse toate lucrӑrile redactate de autori din universitӑṭile controlate, cu începere din ianuarie 1990.
e) Mai propunem ca toate tezele identificate cu plagiate sӑ fie incluse pe o paginӑ web unicӑ la nivelul României. Pe paginӑ ar putea sӑ aparӑ universitatea care a acordat titlul, numele doctorandului ṣi anul acordӑrii titlului, conducӑtorul de doctorat, numele membrilor comisiei de doctorat ṣi numele studenṭilor care au contribuit la identificarea plagiatelor.
f) Propunem ca toate tezele de doctorat sӑ fie publicate pentru accesare ṣi analizӑ pentru orice persoanӑ interesatӑ.
Un comentariu:
Pai, asta ar demonstra calitatea îndoielnică a conducătorilor de doctorat, superficialitatea cadrelor didactice implicate în ansamblul procedurii.
Ar trebui retrase - pe c ci- titlurile precum și funcția de coordonator doctorate, plus degradarea la nivelul imediat inferior al celor vinovați. Profesorii să devină conferențiari s.a.m.d., fără posibilitatea de avansare.
Facultatea Universitățiisa fie scoasă din dreptul de a mai face cursuri doctorale pentru cinci ani.
Trimiteți un comentariu